Βρουξισμός: πώς μπορεί να αποκατασταθεί με τη βοήθεια του Ορθοδοντικού

Ο βρουξισμός είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών που παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους, ιδίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για το έντονο και μεγάλης διάρκειας τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών.

Τα αίτια του φαινομένου δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά φαίνεται πως παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες.

Το άγχος, το στρες, η κούραση, ο κατεσταλμένος θυμός, οι υπερκινητικές διαταραχές και η επιθετική ή ανταγωνιστική προσωπικότητα συχνά συνδέονται με το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Επιπλέον έχει ενοχοποιηθεί το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καφεΐνη.

Μπορούμε να υποψιαστούμε ότι πάσχουμε από βρουξισμό εάν ξυπνάμε επανειλημμένα με πονοκέφαλο ή πόνο στην περιοχή του προσώπου ή/και των γνάθων. Εκτεταμένες φθορές στο σμάλτο των δοντιών όπως και δυσκολίες στη λειτουργία της άρθρωσης των γνάθων (κροταφογναθικής) είναι πολύ συνηθισμένα συμπτώματα που αν δεν αντιμετωπιστούν θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο οδυνηρές καταστάσεις.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστάται στη χορήγηση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, κάτι που όμως σπανιότατα χρειάζεται.

Ο περιορισμός της επιβλαβούς αυτής συνήθειας, την ημέρα, έγκειται στην προσπάθεια να περιορίσουμε το άγχος της καθημερινότητας. Διαβάζουμε ένα βιβλίο, ακούμε απαλή μουσική, κάνουμε έναν περίπατο ή ένα ζεστό μπάνιο και πιθανότατα θα δούμε βελτίωση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο νυχτερινός βρουξισμός, που δεν μπορεί να σταματήσει με τη θέλησή μας μια και είναι μια συνήθεια που ενεργοποιείται υποσυνείδητα.

vrouxismosΣτην περίπτωση αυτή ο Ορθοδοντικός ή ο Οδοντίατρός μας θα κατασκευάσει τον ειδικό για εμάς νάρθηκα ανάπαυσης που θα χρησιμοποιούμε τη νύχτα. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που εφαρμόζει στα πάνω συνήθως δόντια και δεν επιτρέπει την επαφή τους με τα κάτω.

Η χρήση του μηχανισμού αυτού τις νυχτερινές ώρες λύνει το πρόβλημά μας συνήθως εντός τριών μηνών.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

28η Οκτωβρίου 337, 11144 - Άνω Πατήσια

+30 210 2019366

info@aorati-orthodontiki.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Δραγατσανίου 18, 16674 - Ελληνικό

+30 210 9968480

info@aorati-orthodontiki.gr

COPYRIGHT © 2018 aorati-orthodontiki.gr